Висшето училище е заявило 922 бройки за тазгодишния прием

 

20150116_131545

 

Изнесени изпити в пет населени места организира през март Аграрният университет. Стартът е на 12 март в Попово. На следващия ден са тестовете в Плевен и Кнежа, а на 19 март – в Генерал Тошево. На 20 март е изпитът в Добрич, а в Сандански – на 26 март. Документи се подават в деня на изпита в професионалните гимназии в съответните градове, обяснява зам.-ректорът проф. Нели Бенчева. Висшето училище има готовност да организира изнесени изпити и в други населени места при повече от 10 кандидати. Резултатите ще станат ясни до три дни от провеждането на теста.

Подаването на документи за предварителната кампания в Пловдив започва на 9 март. Тестът  по езикова култура е на 28 март, а на следващия ден са изпитите по биология и география.

За тази година вузът, който тази година закръгля 70 години, е заявил 922 бройки за бакалавърските си специалности. Това е повече от миналата, но мотивът на ръководството да настоява за по-голям прием, въпреки кризата за кандидат-студенти, е приоритетът на аграрния сектор в развитието на страната.

До 20 на сто от местата по всички специалности от аграрни науки и ветеринарна медицина са за завършили професионални гимназии по селско стопанство, земеделие и механизация. Те участват в класирането с оценка от матура или успешно издържан изпит по биология. В специалностите от техническите науки се влиза с ДЗИ, изпит по биология или математика. Кандидатите от професионалните гимназии по туризъм имат предимство за специалността “Аграрен туризъм”. Зрелостниците от гимназиите по екология и горско стопанство са с преференции за “Екология и опазване на околната среда”, “Агролесовъдни системи и планинско земеделие” и “Биологично земеделие”.

Аграрният университет признава оценките от матурите като равностойни на бележките от кандидатстудентските изпити. Кандидатите могат да се явят на изнесени, предварителни и редовни сесии, като при формиране на бала се взима най-високата оценка.