В 20 учебни заведения в Пловдивска област са регистрирани 27 нови случая на коронавирус за последното денонощие

Единадесет антигенни теста за диагностициране на COVID-19, налични на пазара в България, могат да се прилагат в училище от самите деца или от медицинските специалисти там. Те са включени в списък, предоставен на Министерството на образованието и науката от Изпълнителната агенция по лекарствата. В него са изброени  шест теста за самотестуване от назофарингеален (носен) или орофарингеален (гърлен) секрет, предлагани в нашата страна от седем фирми, както и пет теста от слюнка за професионална употреба (от медицински специалист) и за самотестуване. Към всеки от тестовете има листовка за употреба, преведена на български език.

МОН поиска тази информация от Агенцията, за да улесни, от една страна, образователните институции при организиране на тестването на ученици, а от друга – родителите при вземането на решение за тестването на техните деца и избора на конкретен вид тест. С писмо до  Регионалните управления на образованието, което ще бъде изпратено днес, МОН ще предостави всички налични данни на директорите на училища.

Както е записано в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 година, в училищата може да бъде организирано тестване на ученици, ако то обхваща поне 90% от тях и техните родители са съгласни. Директорите могат да поискат избрания вид тестове от регионалните здравни инспекции (РЗИ). Ако РЗИ не разполага с тях, при наличие на финансови средства училищата могат да ги закупят сами.

Всички държавни и общински образователни институции ще получат допълнителни средства към бюджетите си за тази година, за да покрият увеличените разходи за спазване на противоепидемичните мерки и заради по-високите цени на тока, парното, водата и др. При актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. за тази цел са предвидени 8 млн. лв.

Пълния списък с антигенни тестове, подходящи за употреба в училище, можете да видите тук: https://www.mon.bg/…/antigenni-testove_za_SARS-Cov2_kam07…. Името на всеки тест води до листовка с указания за употреба на български език.

През изминалото денонощие на територията на Пловдивска област в 20 учебни заведения са регистрирани 27 нови положителни случаи, показват данните на Единния информационен портал.

Последните места, които ще затворим, ще бъдат училищата, каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров. По думите му директорите на училищата са тези, които могат най-добре да преценят как да организират учебния процес. В зависимост от нивото на заболеваемост те трябва да организират обучението на ротационен принцип. Децата, хоспитализирани за лечение на COVID-19, са 121 към 12 октомври, каза проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър.