Държавната агенция за закрила на детето ще поеме управлението на Националната телефонна линия за деца 116 11. В момента тя се управлява от фондация „Анимус”.

Номерът, който е единен за цяла Европа, ще остане достъпен за цялата страна и е напълно безплатен. За поддръжка на линията ще бъдат назначени квалифицирани психолози, които да продължат да предоставят денонощно подкрепа и информация, казаха от ДАЗД. Услугите на горещата линия могат да ползват деца, младежи, техните родители, близки и граждани, които търсят информация или помощ за проблеми на деца. При сигнал за дете с опасност за здравето или живота ще се сезират полицията и социалните.

За изминалия 10-гозишен период са били проведени близо 11 000 консултации с родители и още толкова с близки и роднини. Консултациите с деца са 119 530. Повечето обаждания от родители били свързани с родителски права и конфликти между тях и децата, подаване на сигнали за насилие над дете.

Децата се обръщали към телефонната линия с въпроси за отношения с връстници, създаване на приятелства, любовни връзки. Част от децата споделяли за опасни запознанства в мрежата и училищен тормоз. Близо 5200 са регистрираните обаждания от деца за психосоциални проблеми – страх и тревожност. Всеки месец психолозите оказвали подкрепа средно на пет деца, готови да посегнат на живота си.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.