Директорът Бойка Борисова разряза торта с логото на гимназията за победителите.

11-класникът Ахарон Кочиян и зрелостникът Димитър Кръстев отиват на националната надпревара в Бургас

Директорът Бойка Борисова разряза торта с логото на гимназията за победителите.

Професионалната гимназия по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“ обра наградите на регионалното състезание „Най-добър млад водач на МПС“ и „Най-добър монтьор“, на което бе домакин. Участие в двудневната надпревара взеха 13 професионални гимназии от областите Пловдив, Смолян, Пазарджик, Хасково и Кърджали. Фирма „Интер карс“, подпомага състезанието с тестове на своите платформи. При първия етап учениците решаваха тестове в електронна среда и за определено време.

За най-добър млад водач журито определи зрелостникът от ПГТСТ Димитър Кръстев. Абитуриентът демонстрира увереност и прецизност и запази спокойствие при изпълнение на петте елемента, сред които перпендикулярно и успоредно паркиране и криволинейно движение. Младежът взел книжка през декември и има едва три месеца стаж зад волана.

„Правило номер едно е очите на 6, докато шофираш. Изкушавам се от високите скорости, но няма по-важно от това да стигнеш жив и здрав“, казва 12-класникът. Влезе ли в автомобила, поставя мобилния телефон на портативната стойка на таблото, така че да може лесно да следи дисплея без да губи концентрация.

Гимназията спечели и отборно в категорията за най-добър млад водач. Втори се класира отборът на ПГТТ „Христо Ботев“ – Смолян, а третото място остана за ПГ по машиностроене – Пловдив.

ПГ „Гоце Делчев“ се оказа индивидуален и отборен първенец и в надпреварата „Най-добър монтьор“. Победителят Ахарон Кочиян от 11 б клас се справи отлично и с петте задачи – баланс на гуми, разглобяване и сглобяване на стартер, регулиране на фарове и цялостна диагностика на автомобил.

„Конкуренцията беше силна, което още повече ме радва, че станах първи. Просто бях последователен и работех според изискванията, спазвайки правилата за безопасност“, каза Ахаран, който се готви да се включи в семейния бизнес, след като завърши. Баща му имал автосервиз, където младежът и в момента развивал уменията си.

Второ място в отборната надпревара и трето в индивидуалната зае ПГ по механотехника “Проф. Цветан Лазаров”.

Националната надпревара е през април в Бургас. Международният финал ще е в Унгария.