SONY DSC
 

Преподаватели и студенти от пловдивския филиал на Техническия университет създават авиотренажор или имитатор на полет на самолет, предназначен за наземна подготовка. Това съобщи доц. д-р Християн Панайотов, декан на Факултета по машиностроене и уредостроене. Виртуалната реалност ще даде възможност на бъдещите авиоинженери и пилоти да почувстват и усетят летежа на самолета в различни условия.

„Теоретичната подготовка на студентите при нас е на много добро ниво, но ние изграждаме у бъдещите инженери умения за създаване и управление на летателни апарати“, коментира доц. Панайотов. През новата учебна година вузът възстановява обучението по управление на безпилотни летателни апарати, което бе прекъснато за една година заради пандемията.

Тренажорът на Техническия университет има за цел разработването на нови летателни апарати или да се усети как ще се промени поведението им по време на полет.

„Следващата ни крачка е да сертифицираме новия тренажор по международните изисквания. Така той ще се ползва и за обучение на пилоти“, уточнява доц. Панайотов.