Победителите получиха наградите си от зам.-министъра на образованието Диян Стаматов.

Гимназията зае второ място в отборното класиране с  „Диктаторите”

Победителите получиха наградите си от зам.-министъра на образованието Диян Стаматов.
Победителите получиха наградите си от зам.-министъра на образованието Диян Стаматов.

Абитуриентът от Националната търговска гимназия в Пловдив Стоян Гечков стана първи в индивидуалното класиране на финалната надпревара в XVIII издание на състезанието „Виртуални предприятия“на Джуниър Ачийвмънт България, която се проведе в Центъра за подготовка на ученици за олимпиади и състезания. 800 ученици от 20 населени места в страната се включиха в надпреварата.  Второ и трето място съответно заеха единадесетокласнички от Професионалната техническа гимназия в Самоков.

В отборното класиране на първо място е предприятието Hawai Girls от учениците от Самоков се оказа на първо място, а второто заеха „Диктаторите“ от Националната търговска гимназия в Пловдив. Отборът от Математическа гимназия „Баба Тонка“  Русе с предприятие зае трета позиция.

Младите мениджъри решаваха индивидуален тест по икономика, зададен в началото на състезанието, който, заедно с отборното класиране, определя и персоналните победители в играта.

Всички ученици от първите три отбора в класирането ще имат шанса да получат възможност да кандидатстват за ежемесечна стипендия към съответната община на стойност половин минимална работна заплата в рамките на една астрономическа година.

Наградите си призьорите получиха от заместник-министъра на образованието Диян Стаматов.

„Виртуално предприятие“ е образователно онлайн състезание, организирано на национално, европейско и световно ниво. Участниците в играта стартират онлайн компании при равни условия и вземат решения за шест основни показателя на произвеждания продукт: цена, обем на производство, маркетинг, капиталови инвестиции, развойна дейност и благотворителност. Решенията им трябва да са съобразени с реалната пазарна среда и макроикономическата политика.