Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” ще отбележи 75-годишнината на НУМТИ „Добрин Петков”. Млади таланти ще се качат на сцената на Римския стадион

Носителят на престижни награди от национални и световни конкурси Николай Маринов се включва с клавирен рецитал в тазгодишното издание на Международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”. Абитуриентът от Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” ще се качи на сцената на Малката базилика на 26 юни от 18.30 часа, когато ще бъде отбелязана 75-годишината от създаването на учебното заведение. Ден преди това училището ще изпрати своите талантливи зрелостници и ще връчи дипломите им за средно образование на тържествена церемония в двора. Сред тях е и Николай Маринов, който вече е приет за студент в Кралската музикална академия в Лондон.

Николай е участвал като солист и камерен изпълнител в редица представителни концерти, майсторски класове, международни гастроли. Талантливият пианист е носител на призове от международни конкурси, сред които „Grand Prize Virtuoso” – Лондон, „Николай Рубинщайн“ – Париж, „Моцарт“ в Рим, „Simone Delbert- Fevrier” в Ница, двукратен лауреат на „American Protege” – Ню Йорк. Изявявал се е в концертни програми на сцените на Карнеги хол – Ню Йорк, Роял Албърт Хол – Лондон, Opéra de Bastille – Париж, свирил е като солист на Софийска филхармония, Пловдивска филхармония, Старозагорската опера, Сливенска филхармония, Round Rock Symphony orchestra – Тексас, Филхармонията на Барласина – Италия. Участвал е в майсторските класове на Дмитрий Башкиров, Итамар Голан, Джулиян Мартин, Борис Слутски, Джейсън Куак. 12-класникът е трикратен носител на Наградата на Министерство на културата, присъждана за високи творчески постижения.

На 27 юни от 18.30 ч. за осми пореден път на Римския стадион ще се проведе традиционният за фестивала “Голям детски концерт”, посветен на младите таланти. Тази година той е под наслов “10 години джаз за деца” в подкрепа на инициативата на виртуозния тромпетист Венци Благоев. В концерта ще вземе участие прочутият състав “Джазтет”, който лансира приемствеността в изкуството на импровизацията в лицето на най-малките джаз музиканти.

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща”  е носител на лейбъл “Европейски фестивал 2019-2020” на Европейската фестивална асоциация и е част от Културния календар на Община Пловдив.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.