На бала само умерена естерификация, предупреди преподавателят по химия от Руската Антония Димова, която грабна наградата за най-сърцат учител

С най-високото светско звание „Императрица на ЕГ „Иван Вазов” бе коронясана днес Диана Георгиева. Призът на учителя по история бе присъден от Абитуриентската академия на елитното училище, което се събра за изпращането на випуск ‘2018.

„Благодаря ви, че вървите до мен, край мен, зад мен, пред мен. Братя българи, не забравяйте своя език и корени! Да живее България!”, отправи пламенен поздрав Георгиева.

180 от всички 215 абитуриенти са подкрепили инициативата „С тениска на бала”. Повечето момичета и момичета дойдоха за последния час на класа с фланелките от акцията, купени срещу 20 лева. Събраните средства ще отидат за стипендии за висше образование на деца без родители.

Големите емоции предизвика раздаването на традиционните учителски награди. Имената на победителите били опазени дори от руските хакери, така че отличените в отделните категории се оказаха истински изненадани, когато чуха имената си.

Награда за вдъхновител на младото поколение не бе присъдена с мотива, че нейни носители заслужават да бъдат всички учители. Директорът Вихра Ерамян бе отличена като победител във всички категории.

„Тя никога не затвори своята врата и душа, за да ни приеме и изслуша, и не остави без разрешение нито една наша молба”, мотивираха избора си 12-класниците. Те припомниха, че преди пет години, когато випускът е прекрачил прага на гимназията, човекът, който ги е посрещнал и окуражил, е бил покойният вече директор Мариана Димитрова.

За Майкъл Джордан на гимназията, макар да не носи фланелка с №23,  бе обявен учителят по физическо Цветан Савов, а за лорд на салона – колегата му Георги Чолаков, чиято поява винаги всявала респект.

Медалът в категория „Най-забавен учител” бе присъден на Стойчо Кукунов. Умението му да превръща сухата материя в приключение, добавяйки щипка магия и чувство за хумор, били решаващи за присъждане на отличието. В пожеланията си към зрелостниците обаче той бе сериозен и заяви, че последният урок е ненаученият. И че между мечтите и реалността стои упорит труд и самоналожена дисциплина.

„Божественото спокойствие и търпимост, с които води не само през магнетичния свят на скритите послания в света на литературните писания, а и на ежедневните ученически изпитания” донесоха отличието „Най-търпелив учител” на Катя Гечева.

Още един литератор спечели благодарността на абитуриентите и това бе Жана Паунова. Тя бе удостоена с приза „Най-вдъхновяващ учител”, който ежедневно зарежда хората около себе си, и в продължение на пет години е била неизчерпаем източник на любов.

„Випуск’2018, искам да ни накарате да се гордеем с вас не само с виковете ви!”, каза на микрофона Силвия Димитрова. Преподавателят по литература спечели отличието „Номер едно в Европа”, а щом чуха името й, зрелостниците я наобиколиха и коленичиха.

За най-стилен учител бе обявена Босилка Янева – учител по математика, а повелителката на римите – историчката Стоянка Рангелова, остана вярна на стила си и отправи римувано пожелание.

„Да намерите своя единичен електрон с противоположен спин, за да създадете една прекрасна електронна двойка”, бе посланието на химичката Антония Димова. Червенокосата дама бе призната за най-сърцат учител, но това не й попречи да предупреди: „На бала – само умерена естерификация”.

Зрелостниците поискаха прошка за емоционалните изблици. „Понякога ни се плачеше, упорито търсихме арменския поп, но без резултат. Оглеждахме се и пак вас намирахме – все до нас, все на линия – и по месинджър, и във вайбър”, обърнаха се към учителите и обещаха, че никога няма да закъсняват за работа.

Най-търпеливият учител Катя Гечева.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.