Преди да отброят до 12, зрелостнците на ЕГ „Иван Вазов“ отличиха директора Вихра Ерамян в категория „Визионерът“ и заслужили учители

„За пет години този човек нито за миг не загуби вяра в нас и в нашия потенциал, въпреки че резултатите ни непрекъснато вървяха по синусоидата между върхове и провали. Благодарение на него не само знаем, че тригонометричните функции се намират в правоъгълния триъгълник, но и умеем да обръщаме внимание на всеки детайл, да се съобразяваме с допустимите стойности и заобикалящите ни обстоятелства, да се връщаме към полагането и собствените си действия в миналото, да търсим достоверна статистическа информация и да изписваме пълното решение на задачите, тъй като заграденият в бланката отговор не е достатъчен“.

Това признаха зрелостниците от Абитуриентската академия на Езикова гимназия „Иван Вазов“ преди да обявят името на тазгодишния носител на титлата „Мисис Тригонометрия“. Честта се падна на Надя Стоицева, за това, че с любов и упоритост ги научила на най-значимата формула – тази на успеха. Развълнувана, тя им пожела с лекота да решават задачите, които животът ще им поставя.

Изпращането на Випуск 2022  днес по традиция бе съпроводено с раздаването на отличия на преподавателите. След като въведоха закъснелите в електронния дневник, водещите Хриси и Ралица дадоха началото на празника, който събра в училищния двор всички паралелки, за да чуят за последен път школския звънец и да отброят до 12.

„Зная, че в този момент много от учениците от осми до единадесети клас искат да са на наше място, питат се, кога ще дойде и техният ред, бързат и вече кроят планове. Но в същия този миг и голяма част от випуск 2022 благородно завижда на онези, които в този момент са на „Синьото“ и на „Студента“, защото имат още година, две или повече“, призна Ралица.

С първата награда бе удостоен директорът Вихра Ерамян „за способността не просто да върви уверено в крак с времето, а с ясната си визия за бъдещето да го изпреварва, мечтаейки смело, планирайки дръзко и работейки усилено, за да постига не само своите, а и общите цели“. Тя получи статуетката в категория “Визионерът”. Тя пожела попътен вятър на абитуриентите и изрази увереност, че ще дадат най-доброто от себе си на предстоящите зрелостни изпити, за да се наредят сред първите по успех.

Изненадан, че е сред наградените, въпреки че следял стриктно сценария, бе зам.-директорът Илко Василев.

“Колегите тук дадоха сила на крилете ви така, че да ги разперите широко и да летите високо над завистта, обидата и суетата. Научиха ви да бъдете духовни аристократи. Дано птица ви мине път”, пожела ненадминатият литератор, пред когото се прекланят всички ученици, имали шанса да бъде техен преподавател.

На Самуил Иванов от 12 е се падна честта да връчи наградата в категория “Литератор по рождение и по призвание“ на Мария Кочова с откровението: „Учителят, който ни помогна да разберем, че ние градим своя Ноев ковчег и трябва да внимаваме как се отнасяме с всички и всичко в него, който ни доказа, че е по-добре да се удавиш в океана, отколкото на сушата и който ни помогна да осъзнаем, че човечеството е “забравило себе си да обича” и затова трябва да се стремим да преоткриваме душата си всекидневно“.

Призьорът в категорията отговори с наричане: „Живейте с фантазия! Тогава животът ще има повод да ви покаже хубавото си лице, обичайте себе си и света около вас“.

За „Властелин на историята“ бе призната Росица Кукунова. „Тя ни гмурна в историческото минало и ни направи почетен екипаж на своя кораб. Ако се опитаме да потърсим думи от творбите на легендарния Омир или писатели от Ренесанса, те пак не биха били достатъчни, за да опишат шеметния вихър, който представлява тя“, призна 12-класничката Илина Мандулова и добави: „Макар и често уплашени от шума на токчетата й в коридора, от къдравите й коси и от торбичката й с номерца за изпитване, оставаме благодарни за времето, прекарано с нея“.

Абитуриентите били категорични в решението си да връчат отличието „Всевиждащото око“ на преподавателя по руски език Рашел Бехар, тъй като никой телефон, чин, пищов не се оказал препятствие пред зоркия й поглед. И въпреки че не знаят перфектно окончанията на руските падежи, защото били заети да я надхитрят, вместо да учат системно, признават, че в нейните часове разбрали какво е да си силен, упорит и да не се отказваш пред изпитанията, които животът ти поднася.

“Опасната стихия на ЕГ “Иван Вазов” се оказа Валентина Сарийчева. „Вие сте стихия от емоции и истории, поуки и шеги. Можете да сте като пожара – опасна, а можете и да сте обичаща и грижовна – като класна“, признаха абитуриентите.

За „Кралица на анекдотите“ бе коронясана Ивелина Чепилска, която обяви среща на зрелостниците отново след 10 години.

,,Осторожно! Двери закрываются.” Това ще чуете в московското метро, но и в часовете по руски език, водени от преподавателя с изключителен артистизъм и необикновено чувство за хумор. Това е човекът, заради когото познахме руската култура и обичаи. С негова помощ отпразнувахме Масленица, присъствахме на руското чаепитие, посетихме Зимний дворец и Янтарная комната, пътешествахме на море и в горах, купихме си билети за ,,Лебединое озеро”, танцувахме заедно с балет TODES и пресъздадохме модната седмица в Москва“, обяви Християна Нейкова за дългогодишния преподавател по руски език и не пропусна да се похвали с получените сертификати от Институт ,,Пушкин”.

„Мис Искрено и Лично“ стана Ивилина Генова. “Защото ни научи да изслушваме мнението на околните без капка дискриминация, макар нейното често да се различаваше от нашето, да бъдем емоционално интелигентни и да мислим критично, винаги със здравословна доза скепсис“, обявиха заслугите на преподавателя по философия абитуриентите.

„Тя е приятелят, с когото можем да разговаряме откровено, с когото часовете минаваха като секунди, който успя да научи всички ни да танцуваме народните хора за бала и чийто ценен съвет, че понякога крачка назад ни подготвя за голям скок напред, няма да забравим“. Така Илина Мандулова представи носителя на приза „Приятел на всички“ – Росица Иванова.

За “Най-сърцат учител” бе обявена Жана Вулева, която в отговор каза: „Където и да сте по света, тук някой се радва за вас“.

Преподавателят по английски език Мая Кюлевчиева стана победител в категория “Учител обединител”, който „успява винаги да намери златното сечение“.

„Не си поставяйте граници“, обърна се към 12-класниците Мая Янева, носител на титлата “Мисис Слънце” с мотива, че „с усмивката си превръща дори и най-мрачния ден в празнична феерия, а с позитивната си енергия е способна да прогони тъмнината от най-скритите кътчета на душите“

Тяхното спасение в продължение на пет години – педагогическият съветник Теодора Пампулова, стана победител в категория „Мисия Спасител“. “Проблемите намираха своето разрешение, а дори и най-дръзките ни идеи – още по-креативно и мащабно измерение. Никога не се умори да воюва, за да защити някой от нас, но най-непримирима бе в битката да ни спаси не от другите, а от самите нас“, аргуметираха избора си абитуриентите.