„Дистанция” събира любовни и стихове на социална тематика на 12-класничката Здравка Минева от Частна езикова гимназия „Стоян Сариев”

Премиера на дебютна стихосбирка ще направи навръх рождения си ден зрелостничка от Частна езикова гимназия „Стоян Сариев”. Здравка Минева е събрала 24 любовни и стихове на социална тематика, писани в продължение на три години. Да ги обедини в книга я насърчила преподавателката по литература Галина Димитрова, която пък е автор на четири стихосбирки и един белетристичен сборник. Получила подкрепа и от литераторката Надя Милкова. Неслучайно тя е и редактор на изданието, което предстои да излезе от печат, а първото представяне ще бъде на 12 май в училището, когато Здравка празнува рожден ден. Премиерата съвпада и с изпращането на випуск 2019.

„Не бих казала, че има поет, който ми е оказал въздействие, пиша това, което чувствам. Понякога, докато вечеряме, например, ми хрумва идея и веднага я записвам”, казва младата авторка, която обича да чете съвременни трилъри. На въпрос коя е любимата й книга, не се замисля и категорично посочва „Божествена комедия” на Данте Алигери. Чела е първата част „Ад” три пъти – в седми и в девети клас, сега отново си я припомня.

Наред с подготовката за матурите, абитуриентката се стяга и за кандидатстудентски изпит по български език в Пловдивския университет. Амбицията й е да  учи „Психология”, защото иска да работи с проблемни деца.