Зрелостници и учители се наредиха за обща снимка пред централния вход на помощно училище "Стефан Караджа". Снимки Изабел Хугасян

Учениците се готвят за артфестивал за деца с увреждания в Унгария

“Работник кухня” е новата специалност”, която се разкрива догодина

Зрелостници и учители се наредиха за обща снимка пред централния вход на помощно училище "Стефан Караджа". Снимки Изабел Хугасян
Зрелостници и учители се наредиха за обща снимка пред централния вход на помощно училище “Стефан Караджа”.
Снимки Изабел Хугасян

Те вероятно са единствените абитуриенти, които не искат да завършват училище и настоятелно питат няма ли втора специалност, която да изкарат. За разлика от зрелостниците в масовото училище, които скандират от 1 до 12, те броят само до 10. Тъй като приключват образованието си в 10 клас според сегашния просветен закон.

Тоалетите им не са скъпи и лъскави, но пък настроението не отстъпва по нищо на традиционните абитуриентски вечери през май. 12 младежи от помощно училище „Стефан Караджа“ се събраха снощи, за да отпразнуват своето завършване. Не в шикозен ресторант, а в квартално заведение в съседство на училището, а за менюто и кувертите се бяха погрижили учителите. Липсваха клаксони.  Дойдоха пеша – някои с родителите си, други, водени от възпитателите, за да си направят снимка за спомен на стълбите пред централния вход на училището. Преди да продължат купона в заведението. Всеки от тях влезе и в ролята на фотограф с помощта на Изабел Хугасян – преподавател в Общински детски комплекс, която води извънкласни занимания за начални умения при работа с фотоапарата. Тъй като момчетата и момичетата не могат да отидат в ателието й, тя ходи на място при тях и даже вече са правили изложба.

Десетокласниците успешно са минали практическия държавен изпит в двете специалности – “Дърводелство – изработка на врати и прозорци” и “Цветарство и озеленяване”. Сега се готвят за теорията, обяснява преподавателят Николай Шенков, който в навечерието на 24 май бе отличен с почетната значка на Пловдив. Тези, които се справят успешно и с двата модула, ще получат първа квалификационна степен. Дърводелците практикуват във фирма “ТЕД”, а озеленителите добиват умения в опитното поле и оранжерия на училището. От догодина училището разкрива нова специалност “Работник кухня”, за да даде възможност за реализация на повече деца с увреждания.

Абитуриентите от „Стефан Караджа“ също ще имат своето задгранично пътуване, на което се отправят зрелостниците от масовите училища. В края на месеца те заминават в Унгария за участие в арт фестивал за деца с увреждания. Там ще се срещнат със свои връстници от Франция и Испания.

“Танцът и сценичните тоалети вече са готови. Нашата тема е вода, а танцът пресъздава отношенията между двама влюбени и как стихията им помага. Надявам се да покажат най-доброто, което са научили през годината”, казва директорът Веселка Бакиш.

Тя се надява повечето от децата да се социализират и да си намерят работа, тъй като имат семейства, макар родителите им също да са с увреждания. Сред най-изявените абитуриенти е Цанко от Центъра за настаняване от семеен тип, който мечтае да стане градинар.

“Не искам да си тръгвам от училище – тук всички са ми приятели. Каква торта ми бяха купили за рождения ден и всички празнувахме заедно. Само хубави спомени, супер, супер”, разказа пред “Уча в Пловдив” Цанко и хукна към дансинга.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.