По традиция 11-класниците поднесоха червена роза с пожелание за попътен вятър на зрелостниците, дъждът премести празника във физкултурния салон

„Човек вижда толкова, колкото знае“, цитира Гьоте зрелостникът Теодор Койнов и предаде ключа на знанието на осмокласничката Моника Стоянова с поръчението към най-новото попълнение на Математическата гимназия да се стреми към успех и да защитава имиджа на училището.

Новата традиция бе поставена при изпращането на абитуриентите от Випуск 2023. Дъждът премести празника от двора във физкултурния салон, а директорът Веселина Карапеева увери 12-класниците, че това е знак, че ще им върви по вода. Залата беше тясна, за да побере множеството ученици и родители, а 11-класниците, които по традиция поднасят червена роза на всеки от завършващите, се наложи да се подредят на стълбите от първия към втория етаж, за да спазят ритуала.

„Бъдете горди със себе си! Знам, че ще се представите успешно на държавните зрелостни изпити, че някои от вас ще напуснат България, за да продължат образованието си в чужди университети, знам, че ще покорявате нови върхове, но искам вие да знаете, че ние, вашите учители, сме тук и винаги ще ви подкрепяме, ако имате нужда“, обърна се Карапеева към зрелостниците и изброи имената на всички участници в национални и международни състезания, които ще бъдат отличени на церемонията по дипломирането през юни.

На тържественото изпращане бе поставено началото на още една традиция – „Думи за утре“. Книгата с послания бе поднесена от Пея Карова на 11-класника Милен Шопов със заръката: „Не е лесен пътят, който извървяхме. Вярваме във вашия потенциал. Вдъхновявайте! Надяваме се да продължите започнатото“.

От името на зрелостниците към съучениците, преподавателите и родителите се обърна Ева-Йоана Стаматова, която призна, че ако преди пет години е прекрачила училищния праг със смесица от страх, вълнение и очакване, сега знае добре какви хора са редом до нея и че един проблем има много решения. Знае, че в МГ е най-колоритната извадка на българските учители, на които благодари за зададената посока.

Юристът Марияна Обретенова, чиято дъщеря Рая бе сред скандиращите до 12 абитуриенти, благодари от името на родителите на всеотдайните преподаватели, а на учениците пожела да бъдат така борбени, както досега: „Не позволявайте на никого да ви накара да се усъмните, че можете да светите“, добави Обретенова.

„Огън“ на П.И.Ф. и „Клетва“ на „Щурците“ поставиха емоционалния финал на вечерта.